Ételkészités, gyakorlati tételek 11. én megnézném.
A tételek forrása szándékosan nincs feltüntetve, a tételek szándékosan nincsenek minősítve és kommentálva.
1. Ön egy szálloda konyháján dolgozik szakácsként. A következő könnyű déli ebédet kell
elkészítenie 5 fő részére.
Tálalja meg úgy ,hogy 2 adagot a kiválasztott felszolgálónak angol szervírozásnak
megfelelően adagoljon, illetve a szakmai vizsga bizottság részére 1 adagot svájci
felszolgálásai módnak megfelelően tálaljon ki.
Vitaminkoktél
Fogasfilé jóasszonymódra, formázott
petrezselymes burgonya
Darafelfújt, málna szörppel
2. Ön egy első osztályú csárdában dolgozik. A vendégek kérésére 5 főre a következő menüt állította össze:
Hideg kecskeméti barack krémleves
Debreceni rostélyos
Csokoládéfánk
3. Ön egy családnál szakácsként dolgozik. A család kedvenc ételeiből összeállított vacsoráját kell megfőznie 5 fő részére,mely a következőkből áll:
Magyaros burgonyaleves
Eszterházy rostélyos, zsemlegombóc
Daramorzsa, barackízzel
4. Ön szakácsként dolgozik egy iskola konyháján. Külföldi delegáció érkezik,akiknek a következő menüt kell elkészítenie 5 fő részére:
Kelvirágleves, vajas galuska
Sertésborda Milánói módra
Túrós palacsinta
5. Ön egy kis francia étterem konyháján dolgozik,mint szakács. Új szakács érkezik az étterem konyhájára. Kérem mondja el az új kollégának, hogy hogyan is készítik a következő ételeket ebben az étteremben:
Hagymaleves, sajtos kruton
Sertésborda Dubbary módra
Gyümölcssaláta
6. Ön egy melegkonyhás étterem szakácsa. Az napi diszpozíción a következő menü látható:
Zöldbableves, csipetke
Sonkáspalacsinta, velouté mártás
Hagymás rostélyos,hasábburgonya,
fejes saláta francia öntettel
Kérem,hogy készítse el, a megadott szempontok alapján.
7. Ön egy kifőzde melegkonyhás szakácsa. Az ott lévő vendégek a következő ételek felől érdeklődnek:
Olasz zöldségleves( minesztrone)
Mexikói sertéstokány, párolt rizs
Epres túró gombóc
Kérem mondja el az ételek rövid készítését ,majd az ismertetet ételeket főzze meg 5 fő részére .
8. Ön egy vendéglő melegkonyhás szakácsa. Mutassa be egy-egy példán keresztül a krémlevesek,sertéshúsból készíthető meleg ételek illetve egy éttermi tészta készítését!
Segítségül egy menüt állítottunk össze Önnek. Az ismertetet ételeket főzze meg 5 fő részére .
Zöldborsó krémleves, zsemlekocka
Svájci sertésborda, paradicsomsaláta
Meggyes pite
9. Ön egy halas étterem szakácsa. Új dolgozó érkezik a konyhára .Kérem,hogy mondja el neki,hogy a következő menüt hogyan készítik ebben az üzletben!
Tavaszi zöldségleves, kiskocka tészta
Ponty filé Bakonyi módra, galuska
Túrós rétes
Az ismertetett technológia után kérem,hogy 5 főre főzze meg a menüt!
10. Ön egy étterem szakácsa. Tervezze meg az étterem napi menüjét. Segítségként itt szerepel,amit összeállított:
Jégsaláta joghurtos öntettel
Stefánia vagdalt, burgonyapüré, franciás karotta
Fahéjas almás palacsinta
Ismertetés után kérem,hogy készítse is el menüjét 5 fő részére és tálalja fel azokat!
11. Ön magyaros étterem szakácsa. A következő magyaros menüt ajánlja ki a betérő turistáknak!
Tarhonyaleves
Töltött paprika, sós burgonya
Máglyarakás
Kérem, hogy készítse is el a menüt 5 fő részére és tálalja meg!
12. Ön egy szálloda szakácsa. Mutassa be a magyar halakból készíthető ételeket, valamint a következő menü elkészítését !
Gombakrémleves,zsemlekocka
Harcsafilé roston, fűszervajjal,tojásos burgonyapéppel
Tökös-mákos rétes,vanília öntettel
Kérem, hogy készítse is el a menüt 5 fő részére és tálalja meg!
13. Ön egy étterem szakácsa. Vendégei arra kérik Önt,hogy a Ballagási Menüre ajánljon valamit, de legyen benne gyümölcsleves is. Ön a következő menüt ajánlotta:
Hideg eper krémleves, tejszínhab sipkával
Szárnyas-máj rizottó,demi glacce
Sertés-java Magyaróvári módra
Kérem,hogy ismertesse az ételek rövid készítését és főzze is meg azokat 5 fő részére !
14. Ön egy gála parti szerviz szakácsa. A következő ételeket kell elkészítenie megrendelője kérésére.
Magyaros burgonyaleves
Tűzdelt jércemell filé , kakukkfüves
pecsenyelével, párolt gyümölcsökkel
Túró gombóc
Megbeszélésük után próba képen el kell készítenie az ételeket 5 főre .
15. Ön egy étterem teraszának meleg konyhás szakácsa. Megrendelő kifejezett kérése, hogy az összeállított menü végére hideg éttermi tészta kerüljön. Kérem ismertesse a megrendelővel az Ön által összeállított ételek rövid készítésének technológiáját!
. Zöldborsóleves, vajasgaluska
Sertésborda Jóasszony módra
Gyümölcsrizs
Majd kérem, hogy 5 főre készítse el azt !
16. Ön egy vasúti kocsiban üzemelő melegkonyha szakácsa. Kérem, hogy állítson össze egy menüt. A következő kritériumnak kell megfelelnie: a menü főételét könnyen és gyorsan a lá minute ellehessen készíteni a vonaton kialakított konyhában, menetközben is !
Ön a következő menüt választotta ki:
Zeller krémleves, zeller julienne
Brassói aprópecsenye, paprika saláta
Almás rétes
Kérem,hogy röviden ismertesse az ételek elkészítését és utána 5 főre főzze is meg !
17. A hűvösvölgyi Aranyhárs vendéglő szakácsa. A következő,könnyű szezonnyitó menüt kell elkészítenie 5 fő részre. Vigyázzon a felsorolt kritériumok betartására !
Magyaros tejfeles gombaleves csipetkével
Borsos marhatokány párolt rizzsel
Csúsztatott palacsinta, puncs mártással
18. Ön a Mátyáskert étterem új szakácsa. Az étterem vezetése arra kéri Önt,hogy a következő menüt főzze le próbaként, 5 fő részére. Kérem ügyeljen a megadott szempontok pontos betartására!
Bevert tojás Bakonyi módra
Angolos kacsamell, karamelizált vegyes gyümölcsökkel
Toló fánk,fahéjas porcukorral
19. Ön egy pályaudvari restiben szakács. A nemzetközi Lehár Express technikai okok miatt,csak 6 óra múlva indul. Főnöke arra utasítja,hogy az éhes és kimerült utasoknak a következő menüt főzze meg, a meghatározott szempontok figyelembe vételével:
Zöldség erőleves,zöldség gombóccal
Sertésborda parasztosan módra
Császármorzsa,barack ízzel